11. 7. 2012

Tisková zpráva rady jihočeské krajské organizace Strany zelených, 11. července 2012

Jihočeští zelení dnes zveřejnili svůj program pro podzimní krajské volby. Ve čtvrtek 12. července začíná jejich tradiční Letní akademie, tentokrát na statku Výštice. Letos se akademie zúčastní mj. Eliška Wagnerová a Jiří Dienstbier. V pátek 13. července budou zelení v Hluboké nad Vltavou spolu s Hnutím DUHA protestovat proti škodlivému vlivu kmotrů z ODS a těžebních firem na šumavský národní park.

Jihočeští zelení dnes, tedy ve středu 11. 7. 2012 zveřejnili na webových stránkách (http://www.zeleni.cz/regiony/jihocesky/krajske-volby-2012/) svůj program pro podzimní krajské volby, a sice hned v trojí podobě: deset zásad, to hlavní v sedmi odstavcích a plný text.

„Neslibujeme nemožné,“ vysvětluje předseda krajské organizace Strany zelených (SZ) Jiří Guth, „ale samozřejmě dobře víme, že ´jiný svět je možný´, jak zní heslo Světového sociálního fóra. Chceme, aby ´náš svět´, Jihočeský kraj, se rozvíjel hlavně co do kvality a tedy udržitelně. Máme na to, aby jeho obyvatelé žili důstojně a spokojeně, ale ne za cenu ničení a znečišťování svého životního prostředí.“

Letos se koná už devátý ročník jihočeské Letní akademie, tradičního festivalu zelené politiky. Od čtvrtka 12. července se na statku ve Výšticích (u Olešníku, okr. České Budějovice) vystřídají kromě mnoha stranických osobností také například zelená kandidátka do senátu a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, prezidentský kandidát Jiří Dienstbier, bývalý ředitel správy národního parku Šumava Alois Pavlíčko a filozof Martin Škabraha.

„Letní akademie je otevřená pro všechny,“ zve Jaroslava Krejčí, kandidující do zastupitelstva Jihočeského kraje. „Beseda s Eliškou Wagnerovou začíná ve čtvrtek v 19 hodin a s Jiřím Dienstbierem v pátek v 15 hodin. V sobotu dopoledne budeme diskutovat o financování regionálního školství a o úloze odborů v politice a v neděli dopoledne pro změnu o tom, jak přežít ekonomický nerůst a jak by mohla českou přírodu a pitnou vodu poškodit těžba břidlicových plynů.“

V pátek 13. 7. od 11:15 pořádá Hnutí DUHA před známou hlubockou restaurací U Huberta happening proti vlivu kmotrů na Šumavě. Na shromáždění vystoupí i jednička na kandidátce SZ pro letošní krajské volby Karol Lesný. „Příliš mnoho podezřele úspěšných projektů je spojováno s politiky z Hluboké – a jejich dlouhé prsty zasahují až na Šumavu,“ vysvětluje spojitost Lesný. „Obáváme se, že ochrana přírody tahá za kratší konec provazu v zápase s developery a těžařskými firmami (záměrně neříkám lesnickými), a my přece stojíme na straně slabších,“ cituje v závěru hlavní volební heslo jihočeských zelených Karol Lesný.

Kontakty:

Karol Lesný, první kandidát SZ v krajských volbách, tel. 777 938 505, e-mail: klesny@gmail.com

Jiří Guth, předseda jihočeské krajské organizace SZ, tel. 602 682 902, e-mail jiri.guth@zeleni.cz