26. 9. 2020

V pátek 25. 9. 2020 proběhl v Českých Budějovicích před vchodem do Krajského úřadu happening Strany zelených, při kterém byly od budovy úřadu symbolicky vynášeny krabice a pytle s politickým odpadem. Z nápisů bylo patrné, že za takový odpad Zelení považují v první řadě podporu, fakticky utopené veřejné prostředky v Letišti České Budějovice. Dále úsilí o vybudování velké krajské spalovny odpadků, která by bránila recyklaci i snižování jejich produkce, neschopnost účinně propojit (integrovat) veřejnou dopravu na území celého kraje, přehlížení klimatické krize i zbytečný konflikt se Správou NP Šumava. „Touto akcí dáváme jasně najevo, za co dosluhující vedení kraje kritizujeme a co hodláme změnit“, vysvětluje Matouš Šimek, lídr Jihočeské kandidátky Strany Zelených. Kandidát z 3. místa, Edvard Sequens, ho doplňuje: „Pokud se staneme členy krajského zastupitelstva, upřeme svou snahu k tomu, aby uvedené záležitosti skončily na pomyslném shromaždišti politického odpadu, jak jsme to názorně předvedli během našeho happeningu. Není žádoucí, aby dále otravovaly ovzduší krajských místností a chodeb. Hodláme je pořádně vyvětrat“. Jak upozorňuje dvojka kandidátky, Tereza Müllerová, je v zájmu lidí, zvířat i přírody, aby kraj inicioval, podporoval a koordinoval opatření , která připraví krajinu – včetně měst – na postupující změnu klimatu především lepším hospodařením se srážkovou vodou. „Máme také konkrétní nápady a plány v oblasti dopravní obslužnosti, moderní energetiky a školství, v sociálních službách, turistice i zdravotnictví“, doplňuje Müllerová, spolupředsedkyně jihočeských Zelených, s odkazem na náš program