4. 4. 2012

Tisková zpráva rady jihočeské krajské organizace Strany zelených 17. června 2012

Kandidáti zelených pro krajské volby: Lesný, Krejčí a Předota

Jihočeská krajská konference v neděli 17. června schválila program pro volby do zastupitelstva kraje a zvolila čelo kandidátní listiny: Karol Lesný, Jaroslava Krejčí a Martin Předota.

Krajská konference jihočeských zelených v neděli 17. června zvolila většinu kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva kraje. První je lesník Karol Lesný z Chlumce (u Hluboké n. Vlt.), druhá provozní restauračních zařízení Jaroslava Krejčí ze Ševětína a třetí dopravní informatik Martin Předota z Českých Budějovic, zároveň první z více nestraníků na kandidátce. Na listině jsou zastoupeny všechny kouty Jihočeského kraje a jak je pro zelené typické, vysoký je podíl kandidujících žen – šest z první třináctky.

Na dalších místech za první trojicí jsou například Michaela Petrová, učitelka a zastupitelka z Tábora, ekolog Jiří Guth z Borovan, bývalý ředitel správy národního parku Šumava Alois Pavlíčko z Prachatic nebo ekologický právník Svatomír Mlčoch.

„My zelení zdůrazňujeme poslání Národního parku Šumava jako jednoho z mála míst poměrně zachovalé přírody, jež byla dlouhá desetiletí ponechána prakticky vlastnímu vývoji. Šumava je nejenom v českém, ale v celoevropském měřítku mimořádným přírodním celkem s vysoce hodnotnými přírodními společenstvími. Není to jen obrovské území pro výuku a výzkum, ale i turisté si Šumavy váží právě pro velké plochy bez rušivých lidských staveb a ´lunaparků´,“ vysvětluje východiska hlavního programového cíle Karol Lesný. „Vážíme si osobní svobody a kdekoliv je to třeba, stojíme na straně slabších,“ přibližuje dále obsah komplexního dokumentu.

Jaroslava Krejčí dodává, že dosluhující krajské zastupitelstvo bez zelených nedělalo, co mělo (například nezavedlo skutečně integrovaný systém veřejné dopravy), a dělalo, co ve veřejném zájmu rozhodně dělat nemělo (především rozvinulo kmotrovský systém s nekontrolovatelným vlivem podnikatelských skupinek, který nejspíš „odklání“ tolik potřebné peníze z veřejných rozpočtů do soukromých kapes).

Kontakt:

Karol Lesný, kandidát SZ na jihočeského hejtmana, tel. 777 938 505, e-mail: klesny@gmail.com

Jiří Guth, předseda jihočeské krajské organizace SZ, tel. 602 682 902, e-mail jiri.guth@zeleni.cz