4. 7. 2017

Představitelé Strany zelených již tradičně svou účastí podpořili  pietní akci Dignity for Lety konanou letos dne 25.6. Pietu pořádá Evropské antirasistické hnutí EGAM (European Grassroots Antiracist Movement) a česko-romské hnutí Konexe. V místech bývalého koncentračního tábora, který je nejen symbolem romského holocaustu na území ČR během 2. světové války, ale také symbolem dlouhodobé neochoty a neschopnosti všech minulých vlád České republiky, včetně té současné, zajistit zrušení velkovýkrmny prasat na jeho místě.

Veřejně zde vystoupili místopředsedkyně Strany zelených Irena Moudrá Wünschová a místopředseda Strany zelených Petr Kutílek. Ten ve svém vystoupení upozornil, že „Zelení vždy byli mezi prvními, kdo se snažil pomáhat Romům cítit se plnohodnotnou součástí české společnosti. Zopakoval rovněž, že Zelení už mnoho let navrhují zrušení vepřína v Letech. „Pane Chovanče, pane Babiši, pane Bělobrádku, strhněte ten prasečák. A pokud to neumíte, uhněte z cesty progresivnějšímu vedení.“ řekl Petr Kutílek, místopředseda Strany zelených a kandidát č.3 Zelených do Parlamentu  v Praze.

Česká vláda totiž přislíbila dohodu s majitelem vepřína v průběhu června a Zelení doufají, že dodrží tento slib. Pietní akce se zúčastnili také Zelení z Jihočeského kraje, Ústeckého kraje a z Prahy. „Pronásledování Romů je bohužel ještě dnes v Čechách i v Evropě na denním programu: anticikanismus je považován téměř za normální chování slušného Čecha, Romové jsou vytlačováni do ghet, romské děti jsou často segregovány a nedostává se jim kvalitního vzdělání, Romové nemají stejné šance ani na trhu práce či s bydlením, výjimkou nejsou ani násilné činy na Romech. Právě proto je důležité a nutné připomínat si ohavné činy, které se zde udály, poučit se z nich a nastavit současnému anticikanismu zrcadlo.“ říká Tereza Müllerová místopředsedkyně jihočeské krajské organizace a kandidátka č. 4 Zelených do Parlamentu v Jihočeském kraji.

Zelení se staví velmi kriticky k nedávným výrokům prezidenta Miloše Zemana, který by vepřín zachoval z důvodů hospodářských. „Prezident Miloš Zeman opět ukázal, že jsou pro něj hospodářské zájmy důležitější než lidská práva a úcta k nevinným obětem“ uzavírá Bronislav Tomek, člen rady jihočeské krajské organizace, vedoucí odborné sekce pro lidská práva SZ a kandidát č. 19 Zelených do Parlamentu v Jihočeském kraji.