Logo_SpoluProKrajinu

8. 10. 2024

Prohlášení účastníků besedy o Lipensku v Českém Krumlově

 


Autoři: 

Mgr. Dana Kuchtová, kandidátka za Spolu pro lidi a krajinu, předsedkyně Zelených Český Krumlov, ředitelka dětského domova
MUDr. Jaroslav Valevský, kandidát za Spolu pro lidi a krajinu, lékař
Ing. Antonín Hořčica, kandidát za Spolu pro lidi a krajinu (LEVICE), specialista na indikátory udržitelnosti


Dne 5. 9. 2024 se konala v Českém Krumlově beseda s ing. Pavlou Setničkovou Novákovou a ing. Terezou Machovou o Lipensku a odpadové lobby. Pořadatelem byli Zelení Český Krumlov. Beseda byla veřejná. Krátce po představení přednášejících vstoupil do sálu novinář Jan Tuna s kameramanem. Jan Tuna narušoval zahájení besedy dotazy, které se týkaly pouze osoby Pavly Setničkové Novákové. Dotazy kladl formou: „Lžete od rána do večera. Mám tu osm lží, které používáte dlouhodobě. Můžu se Vás zeptat, proč lžete o developerském projektu?“

Když se Pavla Setničková Nováková bránila a snažila se vysvětlovat témata, která se týkala předimenzovaných spaloven a silně znečištěné povrchové vody v jižních Čechách, nejen na Lipensku, skákal jí Jan Tuna do řeči a argumenty neposlouchal, nezajímaly ho.

„Beseda nemohla začít, rozhodla jsem se proto jako její pořadatelka, požádat pana Tunu, aby odešel. Bylo to přání účastníků besedy a přednášejících. Beseda sice byla určena pro veřejnost, ale pan Tuna a jeho agresivní vystupování znemožňovalo zahájení besedy a bránilo věcné diskuzi, o kterou přítomní měli zájem, jak je patrné z nesestříhaného videa https://youtu.be/rfl0odqT3Mk. Pokud by měl opravdový zájem o téma Lipensko, mohl se pan Tuna zúčastnit tiskové konference, která se k tomuto tématu konala tentýž den dopoledne v Českých Budějovicích. Video, které Jan Tuna k Lipensku a přednášce v Českém Krumlově prezentuje na internetu, je tendenční a dehonestující “, říká Dana Kuchtová.

Jan Tuna se po odchodu z místa konání besedy znovu vrátil, našli jsme ho, jak se plíží domem a snaží se skrýt na zahradě domu, kde se beseda konala. Znovu jsme ho klidně vykázali.

„Po skončení akce jsme jako účastníci besedy společně s T. Machovou a P. Setničkovou Novákovou odcházeli Dlouhou ulicí. Jan Tuna a kameraman na nás na této ulici čekali a doslova se na nás vrhli, začali nás pronásledovat, ačkoli jsme jim jasně dali najevo, že s nimi mluvit nechceme. Nerespektovali náš osobní prostor. Nelze to jinak vyjádřit, než že se na nás Jan Tuna s mikrofonem lepil a opakoval svá nepodložená vyjádření o lhaní a podvodech. Dokonce, když do nás narazil nebo o nás zakopl, tak řekl, ať ho neohrožujeme. Ještě jsme mu omluvili. V reportáži nás označuje za „nějaké bodygardy“. Bylo to omezování naší osobní svobody a je nám nesmírně líto, že takové metody musí lidé v roce 2024 zažívat. Nezbylo nám, než zavolat Policii, která bude situaci řešit. Práce Pavly Setničkové a spolku Lipensko pro život v ochraně krajiny a vody proti developerské lobby si velmi vážíme a odmítáme její cílenou dehonestaci, navíc plánovaně před krajskými volbami“, konstatují Jaroslav Valevský a Antonín Hořčica.

Jan Tuna je bulvární novinář, který bez skrupulí šíří lži a manipuluje informacemi ve prospěch svých osobních cílů. Argumenty ho nezajímají, oponenty ani nevyslechne, zahrne je obviněními, a pak sdělí, že se nechtěli vyjadřovat. Omezuje veřejné projevy členů občanského spolku, kteří se snaží hájit veřejný zájem a prosazovat ochranu cenné přírody v oblasti Lipna. Jaké jsou jeho cíle se můžeme pouze domnívat, vzhledem k jeho plamenné obhajobě starostů a starostek Lipenska, kteří/které podporují neomezený developerský rozvoj kolem Lipna. Věříme, že takové metody práce novináře jsou dnes nepřijatelné a jsme přesvědčeni, že dodržování profesionálních a etických standardů novinářské práce je klíčové pro zajištění férové a otevřené veřejné diskuse.


Přílohy:  Vyjádření Pavly Setničkové k reportážím Jana Tuny