Energie musí být lidem svojí cenou dostupná, zároveň budeme podporovat energetiku čistou, zelenou a bezpečnou. Nebudeme utrácet za jaderné chiméry.

Co tu máme?

V Jihočeském kraji je stále vysoký podíl domácností, ale i větších kotelen spalujících uhlí, které produkují skleníkové plyny a další znečištění. Energií navíc plýtváme na vytápění zcela nezateplených nebo špatně zateplených budov. Dostupný potenciál čistých, obnovitelných zdrojů využíváme jen z malé části. Dominantní je tu Jaderná elektrárna Temelín a vláda navíc plánuje přidat další nové reaktory, které ČEZu zaplatí daňoví poplatníci a v budoucnu i spotřebitelé elektřiny.  K nim by mohlo přibýt hlubinné úložiště vysoceradioaktivních odpadů.  Snaha dnešního vedení kraje udělat z jižních Čech průmyslově-jaderný park a rozvíjet zde dosud prakticky neexistující a potenciálně drahé (ne)malé modulární reaktory je slepou uličkou.

Co s tím uděláme?

• Základem energetiky blízké budoucnosti by měly být decentralizované, energeticky efektivní systémy maximálně využívající lokálně dostupné obnovitelné zdroje, které přinesou vyšší energetickou bezpečnost, podporu místní ekonomiky i zaměstnanosti.  Bude přibývat spotřebitelů (domácností, obcí, komunit, družstev, malých i středních podnikatelů či zemědělců), kteří budou elektřinu rovněž sami vyrábět, což podpoří místní ekonomiku a zaměstnanost.
  • Z pozice kraje tento vývoj budeme podporovat cestou sítě energetických poradců dostupných pro občany, společenství vlastníků, obce či malé podnikatele. Sami pak půjdeme příkladem v krajem spravovaných budovách a provozech.  Kromě toho na krajské úrovni budeme hledat nástroje na podporu úspor energie – zateplováním stávajících a výstavbou energeticky pasivních veřejných budov. Budeme také pokračovat v podpoře tzv. kotlíkových dotací, čímž přiblížíme konec spalování uhlí a vyčistíme ovzduší v obcích a městech.  Cílem je výrazně snížit emise skleníkových plynů, které způsobují klimatický rozvrat.
  • Probudíme všechny, kdo sní o stavbě nových atomových reaktorů v Temelíně – velkých, i těch vyvíjených (ne)malých modulárních. Nehodláme naše krajské prostředky investovat do chimér, které v důsledku zdraží elektřinu všem.
  • Podpoříme obyvatele obcí v blízkosti Temelína, na jejichž území stát hledá hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva. Ani my si takou stavbu v kraji, který je již dostatečně postižen jadernou energetikou, nepřejeme. Budeme iniciovat debatu o jiných možnostech naložení s problematickým dědictvím jaderné energetiky, než je jeho odklízení do zemských hlubin.
  • Upravíme Územní energetickou koncepci Jihočeského kraje, aby nebyla jen dokumentem do šuplíku, ale skutečně praktickou pomůckou, jak proměňovat energetiku na území našeho kraje, aby byla co nejvíce zelená, decentralizovaná a energie cenově dostupná.