5. 5. 2024

Krajská konference jihočeských Zelených na svém jednání dne 21. dubna změnila kandidátní listinu do krajských voleb. Lídryní kandidátky je nově Pavla Setničková, zakladatelka spolku Lipensko pro život. Stanislav Černý rezignoval na lídra kandidátky z rodinných důvodů a posunul se na 11. místo. Kandidátku jsme nazvali Spolu pro lidi a krajinu.

V první desítce kandidátní listiny jsou zajímavé nezávislé osobnosti – na dvojce je lékař Jaroslav Valevský, který pracuje jako anesteziolog a také u zdravotnické záchranné služby. Delší dobu se zabývá ochranou přírody, především v Rudolfově a okolí, kvalitou vody a oponoval také například předimenzovanou kapacitu spalovny odpadů v Novém Vrátě aj.

Na třetím místě je Monika Březinová, která bydlí na Hluboké a bojuje tam proti megalomanským neudržitelným projektům developerů, především v oblasti bydlení. V krajských volbách kandiduje např. energetický konzultant Edvard Sequens působící v jihočeském spolku Calla, známá výtvarnice Stanislava Konvalinková z Českého Krumlova, dlouholetý ochránce přírody z Hnutí Duha Ondřej Šanda, ekolog a učitel Matouš Šimek z Třeboně, předseda ČSOP ve Strakonicích Jan Juráš, členka spolku Živá vila z Prachatic Kateřina Wagnerová, spolupředsedkyně jihočeských Zelených Dana Kuchtová a další…

Hlavními programovými tématy zůstávají ochrana krajiny a vody, integrovaná veřejná doprava a odpadové hospodářství a ovzduší. Pavla Setničková ke své kandidatuře řekla: „Po více než dvou letech usilovné snahy o ochranu krajiny a vody na Lipensku jsem dospěla k názoru, že  změnu je možné prosadit, pouze pokud se zapojíte do politiky. Strategie rozvoje a priority regionu se definují právě na krajské úrovni. I tyto priority je nutné hájit. S kolegy ze Zelených a s lidmi z mnoha spolků napříč krajem máme stejný cíl, a tak jsme se rozhodli spojit síly.“

Jaroslav Valevský uvedl: „Pokud se někoho zeptáme, proč navštěvuje Jihočeský kraj, tak většina sdělí, že kvůli krásné přírodě. Tento klenot bychom měli uchránit pro další generace před necitlivými zásahy do této krajiny. Příroda se sama bránit neumí a je potřeba jí pomoci promyšlenou a kvalitní legislativou a dobře nastavenými pravidly. Nebojme se životní prostředí – náš domov, naši krajinu bránit, a proto kandiduji.“

Více informací Vám poskytnou:

Pavla Setničková, lídryně kandidátky „Spolu pro lidi a krajinu“ do krajských voleb, tel.: 731647496,
e-mail: psn@centrum.cz

Jaroslav Valevský, nezávislý kandidát, e-mail: JardaValda@seznam.cz

Dana Kuchtová, spolupředsedkyně krajské organizace Zelených Jihočeského kraje, tel.: 608243335,
e-mail: dana.kuchtova@zeleni.cz

Stanislav Černý, spolupředseda krajské organizace Zelených Jihočeského kraje, tel.: 604234497,
e-mail.: st.cerny01@gmail.com