Planetu Zemi sdílíme s mnoha dalšími živými tvory. S životem člověka jsou odedávna spjaty osudy domestikovaných i divokých zvířat. Jak se k nim chováme, vypovídá hodně i o nás samých. Neměli bychom je využívat tak, abychom jim způsobovali utrpení a zneužívali je jen kvůli výnosu z jejich chovů. I zvířata, které tu s námi žijí, si zaslouží respekt a ochranu nás, lidí.

• Prosadíme, aby na pozemcích vlastněných Jihočeským krajem nebyly provozovány atrakce využívající zvířata k ,,zábavě” lidí (cirkusy a podobně) a aby takové atrakce nebyly ani na žádné krajem pořádané či podporované akci.

• Budeme aktivně spolupracovat s orgány státní správy při boji proti týrání zvířat, množírnám zvířat a chovatelům, kteří porušují podmínky pohody chovaných zvířat (welfare).

• Na území kraje budeme aktivně podporovat zařízení pečující o zraněná volně žijící zvířata (záchranné stanice volně žijících živočichů) a organizace pečující o biodiverzitu a ochranu životního prostředí ve svém okolí.

• Zřídíme fond pro podporu kastračních programů pro zatoulaná zvířata v obcích a budování kotců pro ně určených, které řadě obcí chybí.

• Vytvoříme jednotnou jihočeskou databázi útulků a spolků zabývajících se péčí o opuštěná a zatoulaná zvířata.

Podrobnější informace si přečtete v kompletním programu pro volby do Zastupitelstva Jihočeského kraje v roce 2020