13. 3. 2016

Tisková zpráva rady jihočeské krajské organizace Strany zelených z 12. března 2016

V sobotu 12. března se v Českých Budějovicích konala krajská konference Strany zelených. Jihočeští zelení volili své vedení i kandidáty do nacházejících voleb.

Napřed delegáti obměnili radu krajské organizace. Novým předsedou se stal sedmadvacetiletý Filip Holzer, arborista a muzikant z Třeboně. Jeho zástupkyní je zkušená Dana Kuchtová, mj. bývalá ministryně školství a také předsedkyně Jihočeských matek, v současné době ředitelka dětského domova. Druhou místopředsedkyní je Tereza Müllerová z Obory u Netolic a třetím místopředsedou Ondřej Šanda z Kaplice. V nové krajské radě jsou dále architekt Stanislav Kovář z Rudolfova, pedagog a ochranář Matouš Šimek z Třeboně a Bronislav Tomek z Jindřichova Hradce. „ Navazujeme na dosavadní práci. Naším nejbližším cílem je dostat se do zastupitelstva kraje a podílet se na jeho vedení podobně, jako to už děláme v Třeboni, Táboře a jinde,“ řekl Filip Holzer.

SONY DSC

V primárních volbách pro letošní volby do senátu navrhli jihočeští zelení v obvodu Český Krumlov historika Pavla Himla a v obvodu Jihlava (zasahuje do našeho kraje na Dačicku) náměstka jihlavského primátora a dlouholetého pořadatele Folkových prázdnin v Telči Milana „Medvěda“ Koláře. Nominaci obou musí ještě potvrdit republiková rada, která se sejde 2. dubna v Praze.

Pro volby do zastupitelstva kraje delegáti vybrali prvních osm kandidátů v čele s českobudějovickým advokátem a ochráncem přírody Svatomírem Mlčochem. Dvojka je místostarostka Tábora Michaela Petrová, na třetím místě je Filip Holzer a na čtvrtém starosta Hlavatců (na Blatech) Vladimír Švec, ekonom, nestraník. Pátá je Dana Kuchtová a šestý bývalý krajský předseda SZ, ekolog Jiří Guth z Borovan. Na sedmém místě je známá sociální aktivistka Marie Paukejová z Č. Budějovic a na osmém Tereza Müllerová. „ Jsme nejen zelení, ale i pestří. A budeme v krajském zastupitelstvu dělat to, co dosud děláme ve „svých“ obcích, spolcích a iniciativách, tedy pomáhat lidem a přírodě,“ slibuje Svatomír Mlčoch.

Filip Holzer, tel. 721 361 097, e-mail: holzerfilip@gmail.com

Svatomír Mlčoch, tel. 602 490 682, e-mail: mlcoch@cb.gin.cz