22. 6. 2024

Tisková zpráva kandidátky Spolu pro lidi a krajinu z 20.6.2024

Dnes schválená Adaptační strategie Jihočeského kraje na klimatickou změnu odhaluje znepokojivé skutečnosti. Jihočeský kraj se potýká s vážnými problémy v oblasti kvality vod, přičemž v míře znečištění zaujímá nelichotivé první místo mezi všemi kraji České republiky. Strategie zároveň upozorňuje na alarmující trend úbytku sněhové pokrývky. Tento jev může mít devastující dopad na místní turistický průmysl, zejména v oblastech závislých na zimních sportech. Navzdory těmto zjištěním existují plány na další rozšiřování sjezdových tratí. Tyto záměry však narážejí na odpor části veřejnosti, která je v kontextu klimatických změn a jejich dopadů na životní prostředí odmítá.

Zastupitelstvo Jihočeského kraje schválilo na svém dnešním zasedání Adaptační strategii Jihočeského kraje na klimatickou změnu. Koncepční materiál, z něhož by měla vycházet budoucí opatření zaměřená na omezení negativních důsledků změny klimatu v Jihočeském kraji. Dokument byl přijat po bouřlivé diskuzi, kdy někteří zastupitelé z řad ODS materiál kritizovali a označovali za zbytečný, ostatní vyjadřovali spíše naději, že nepůjde o další dokument do šuplíku.

„Konečně máme v rukou komplexní materiál, který se jako první v jihočeském regionu nebojí pojmenovávat výzvy spojené se změnou klimatu a jejími dopady,“ komentuje přijatý materiál Ing. Pavla Setničková, lídryně kandidátky Spolu pro lidi a krajinu.

Materiál mimochodem upozorňuje na smutný fakt, že Jihočeský kraj vede v koncentracích organického znečištění vod nebo na to, že klimatická změna přináší dramatický úbytek sněhu. Obojí může mít vážné negativní ekonomické dopady na turistické oblasti v jižních Čechách.

V rámci reakce na vypořádání připomínek, které podal spolek Lipensko pro život k aktualizaci Zásad územního rozvoje 4b, informovala Pavla Setničková také o petici, kterou spolek zaslal den před tím zastupitelstvu. Tuto petici pod názvem: „Zastavte rozšiřování dalších sjezdových tratí na Lipensku“, podepsalo více než 2.300 lidí.

„Jinde začínají úřady ze změn klimatu vyvozovat logické důsledky, včetně nedávného případu na Ještědu, kde kraj jejich další rozšiřování zamítl, právě z důvodu oteplování. Jihočeský kraj však dál setrvává v iluzi, že se nás zmíněná krize netýká.“ doplňuje paní Setničková.

Schválená strategie identifikuje tepelné ostrovy ve všech větších městech Jihočeského kraje jako významné budoucí riziko. V návrhové části se pak dokument zaměřuje na některá konkrétní opatření, včetně zateplování krajských budov a využití alternativních zdrojů energie. Přestože se strategie primárně soustředí na řešení důsledků klimatických změn, nikoli na omezování jejich příčin, předkládá soubor úkolů pro kraj v nadcházejících letech. Klíčovou otázkou zůstává efektivní implementace těchto navržených opatření.

Rychlost a účinnost reakce kraje na výzvy spojené s ochranou obyvatel a majetku v měnících se klimatických podmínkách bude záviset na budoucí politické reprezentaci. Ta bude muset čelit rostoucím hrozbám a přijmout odpovídající opatření.

Více informací poskytnou:
Ing. Pavla Setničková, lídryně kandidátky „Spolu pro lidi a krajinu“ do krajských voleb, tel.: 731647496, e-mail: psn@centrum.cz
MUDr. Jaroslav Valevský, nezávislý kandidát, e-mail: JardaValda@seznam.cz
Ing. Monika Březinová, nezávislá kandidátka, e-mail: brezina@centrum.cz
Mgr. Dana Kuchtová, kandidátka Strany zelených, e-mail: dana.kuchtova@zeleni.cz