18. 4. 2016

Tisková zpráva rady jihočeské krajské organizace Strany zelených z 18. dubna 2016

Jihočeští zelení kritizují koncept tzv. olympijského parku na Lipně. Je neekonomický i neekologický: poškozuje životní prostředí a spolyká peníze, kterými by se mělo přímo podpořit sportování dětí a mládeže.

Strana zelených s obavami sleduje naplnění tematického roku Jižní Čechy olympijské. Podle čerstvě uzavřené „Smlouvy o spolupráci při uspořádání Olympijského parku 2016 v Lipně nad Vltavou“ totiž nebude hlavním těžištěm podpora sportu po celém kraji. Bude jím vybudování a do značné míry doslova vybetonování tzv. olympijského parku v Lipně nad Vltavou.

„Příspěvek z rozpočtu kraje činí plných padesát miliónů korun,“ připomíná Filip Holzer, předseda jihočeské krajské organizace Strany zelených. „Naproti tomu na granty na podporu sportování zejména mládeže vyhradil letos kraj pouhých třináct miliónů. O ty soutěží převážně sportovní kluby a spolky, kdežto park na Lipně přinese výdělky hlavně několika tamním podnikatelům. Nehledě na to, že podle sdělovacích prostředků se kvůli výstavbě parku pokácelo mnoho desítek stromů. Bylo to opravdu nutné?“ ptá se Holzer.

Zelení také požadují, aby kraj zajistil pro obsluhu Olympijského parku na Lipně dostatečně rychlou, pohodlnou a kapacitně vyhovující veřejnou hromadnou dopravou.

Kontakt:

Filip Holzer, předseda jihočeské krajské organizace Strany zelených, e-mail holzerfilip@gmail.com, tel. 721 361 097